”Ei ole aikaa”, on yleisin vastaus, kun kysymme, miksi osaamisen kehittäminen ei onnistu. Johtajista 61 % ja henkilöstöstä 45 % pitää ajanpuutetta isoimpana kehittymisen esteenä. Osaamisen kehittämistä kuitenkin tehdään ja useimmat tekevät sitä joka viikko. Menestyneissä organisaatioissa osaamista kehitetään eri tavalla kuin muissa.
Tuoreimman MPS Johtajuustutkimuksen mukaan valtaosa (82 %) ammattilaisista käyttää alle 10 tuntia kuukaudessa osaamisensa kehittämiseen. Tätä enemmän eli 10-30 tuntia kuukaudessa osaamisen kehittämiseen aikaa käyttäviä oli 16 % vastaajista.
Yleinen suositus on, että työajasta 5-10 % eli noin 8-17 tuntia kuussa käytettäisiin osaamisen kehittämiseen. Tämä toteutuu tällä hetkellä vajaalla puolella vastaajista.
Se, miten osaamista kehitetään, on kuitenkin tärkeämpää kuin siihen käytetty aika. Tutkimuksessa selvisi, että menestyvissä organisaatioissa ei käytetä muita enempää aikaa osaamisen kehittämiseen. Samalla ajalla saadaan kuitenkin parempia tuloksia – jos mittarina on organisaation menestyminen. Ne organisaatiot, jotka tukevat henkilöstön osaamisen kehittymistä, menestyvät muita paremmin.
Menestyvissä organisaatioissa:
• Kriittiset osaamiset löytyvät strategiasta
• On toimivat käytännöt ja työkalut kriittisen osaamisen johtamiseen
1. Määritä kriittiset osaamiset ja viesti ne koko henkilöstölle.
2. Selvitä, mikä tukee ja mikä estää osaamisen kehittämistä. Poista esteitä.
3. Anna henkilöstön käyttää aikaa osaamisen kehittämiseen ja ole kiinnostunut henkilöstön osaamisesta.
4. Tarjoa myös konkreettista tukea ja työkaluja, jotka helpottavat osaamisen kehittämistä ja edistä oppimismyönteistä kulttuuria.
5. Seuraa osaamisen kehittymistä eri keinoin.
Miltä strategialähtöinen osaamisen johtaminen näyttää käytännössä?
Esittelemme mielellämme Trilliantia. »Varaa demo
Lataa Osaamisen johtamisen opas
Oppaasta löydät käytännönläheisiä neuvoja ja työkaluja, joiden avulla voit viedä strategiset tavoitteet ja ydinosaamiset ohjatusti työnteon arkeen kaikilla tasoilla.