Organisaation onnistunut osaamisen johtaminen vaatii monen tahon yhteispeliä ja toimivia prosesseja. Organisaation johto vastaa siitä, että osaamisen johtamiselle on riittävä viitekehys ja kehittämiselle selkeästi määritetyt tavoitteet, prioriteetit ja prosessit. Yksilöllä taas on oikeus odottaa kehittymiseensä tukea organisaatiolta, mutta samalla hän on myös lopulta vastuussa omasta kehittymisestään. Organisaation ja yksilön kehittymisen välistä siltaa rakentamaan tarvitaan osaava lähijohtaja, jolla onkin aivan keskeinen rooli organisaation osaamisen kehittymisen arjessa.
Hyvä osaamisen johtaminen lähtee yksilö edellä -ajattelusta. Arjessa yksilön keskeisin tuki niin suorituksen kuin kehittymisen johtamisessa on aktiivinen lähijohtaja, joka tukee yksilön motivaatiota ja ymmärtää hänen tilannettaan ja tarpeitaan myös kehittymisen osalta. Lähijohtaja voi esimerkiksi tukea niitä itsensä johtamisen taitoja, joita kehittymiseen aina tarvitaan, ja auttaa kehittyjää ymmärtämään roolinsa ja osaamisensa merkitystä suhteessa organisaation laajempiin tavoitteisiin. Lähijohtaja on myös oikea henkilö keskustelemaan ja sopimaan niistä erilaisista kehittymisen tavoista ja menetelmistä, joista yksilö voisi juuri sillä hetkellä roolissaan hyötyä.
Jotta yksilön olisi helpompaa nähdä suorituksensa ja osaamisensa suhde organisaation strategiaan, strategiset tavoitteet on pystyttävä kääntämään tiimin tavoitteiksi organisaation senhetkisten painotusten mukaisesti. Kun lähijohtaja määrittelee tiimilleen selkeät suoriutumisen ja osaamisen tavoitteet, myös yksilön tavoitteistuksesta tulee selkeämpää ja yhteys organisaation suurempaan tehtävään säilyy. Tavoitteeseen pääsy tulee myös pystyä purkamaan sopivan kokoisiksi askeliksi ja tehtäviksi, jotta yksilö ymmärtää selkeästi, millä konkreettisilla toimilla tavoitteisiin voi päästä.
Kun tavoitteet ja tehtävät on sovittu, niiden edistymistä on tärkeää pystyä seuraamaan ja tukemaan jokapäiväisessä työssä. Lähijohtajan tehtäviin kuuluukin kehittymisestä keskusteleminen myös varsinaisten kehityskeskustelujen ulkopuolella, jotta toiminnan ja osaamisen seurannasta tulee osa organisaation arkea. Lähijohtaja voi tukea jatkuvan kehittymisen kulttuuria esimerkiksi ottamalla aiheen säännölliseksi osaksi tiimipalavereja ja kahdenvälisiä keskusteluja. Mitä säännöllisempää osaamisesta keskusteleminen on, sitä paremmin myös tiimin jäsenet voivat olla toistensa tukena esimerkiksi suosittelemalla kiinnostavia sisältöjä tai koulutuksia, toteuttamalla arjen tehtäviään yhteistä oppimista tukevalla tavalla ja tekemällä toistensa onnistumisia ja edistymistä näkyviksi.
Sen ei onneksi tarvitse olla, sillä arjen osaamisen johtamiseen on saatavilla entistä parempia työkaluja, joiden avulla jo aiemmin agendalla olleisiin tehtäviin saadaan selkeyttä ja systematiikkaa. Siihen panostamisen kannattaa, sillä osaamista johtamalla johdat organisaation tulevaisuuden kilpailukykyä ja menestystä.