Uusi strategia - toivotko parasta vai johdatko muutosta aktiivisesti?

Iiro Pohjanoksa - 1.10.2024

 

Uusi strategia perustuu lähes aina uskomukselle paremmasta: suuremmasta markkinaosuudesta, innovaatioista, tyytyväisemmistä asiakkaista ja osaavasta henkilöstöstä. Jotta tämä parempi tulevaisuus koittaisi, tarvitaan useimmiten muutosta toiminnassa, tuotteissa ja osaamisessa. Miten tämä muutos saadaan aikaan? Helppo vastaus on, että johtamalla – mutta arki harvoin tekee siitä helppoa.

 

Jotta voidaan elää strategian vaatimaa muutosta todeksi, on pärjättävä riittävän hyvin tänään – eli taattava tulos, jossa kehittäminen on mahdollista. Tämä arjen vaade sitten usein hidastaa tai jopa tuhoaa hienot strategiset kehittymisen aloitteet. Paras esimerkki lienee strategisen uudistavan osaamisen kehittäminen.  Se jää usein puolitiehen tai kokonaan tekemättä ja on samalla suurin uhka strategian onnistumiselle ja organisaation pitkän aikavälin menestykselle: yrityksen kilpailukyky ja valmius kohdata tulevaisuuden haasteet alkavat nopeasti rapautua. 

 

Pysähdytkö vai panostatko osaamisen johtamiseen? 

 

Strategian näkökulmasta osaamisen johtaminen ei ole pelkästään nykyisten taitojen ylläpitämistä ja kehittämistä. Kyse on siitä, että yrityksen on jatkuvasti muututtava ja mukautettava kyvykkyyttään markkinan, teknologian ja liiketoimintaympäristön vaatimuksiin. Markkinoilla ei pärjää pysähtymällä paikalleen. Jos et panosta osaamisen johtamiseen, voit olla varma, että joku kilpailijoistasi tekee niin – ja tulee ajamaan ohitsesi. 

 

Arjen kiireet ovat tekosyy 

 

On helppo vedota siihen, että kiireinen arki ja jatkuva tulipalojen sammuttelu vievät kaiken ajan ja energian. Tämä on kuitenkin yksinkertaisesti tekosyy. Jos kiire on jatkuvaa ja estää panostamisen strategisiin tavoitteisiin, ongelma on syvemmällä -useimmin johtamisessa – eikä se ratkea itsestään. Yhtäaikainen suorituksen ja strategisen osaamisen johtaminen on haaste erityisesti tiiminvetäjä-roolissa, jossa odotusten ristiriitaa on ratkottava käytännössä. Osaammeko ja uskallammeko johtaa riittävän läheltä, on tärkeä kysymys. Mitä teen, jos alaisen aika ei riitä kehittymiseen? Miten varmistan, että priorisoinnit ovat kohdallaan? Miten puutun, jos suoritustaso ei juuri nyt ole riittävää? Onko minulla työkaluja nähdä, missä kehittyminen ja kehittämisen teot menevät? 

 

Tiiminvetäjä tarvitsee tukea ja työkaluja tiimin osaamisen johtamiseen 

 

Esihenkilöt ansaitsevat kaiken tuen ja erinomaiset työkalut, jotta heillä olisi mahdollisuus tiimitasolla johtaa kehittymistä strategian vaatimalla tavalla. Jos olet johtavassa asemassa, oletko huolehtinut, että tiiminvetäjillä on tarvittavat valmiudet johtaa arkea ja kehittymistä riittävän avoimesti ja läheltä? Tiiminvetäjät tarvitsevat konkreettiset linjaukset siitä, miten strateginen muutos vaikuttaa kyseisen tiimin työhön, millaisia suoritustavoitteita tiimiltä odotetaan ja mitä kehittymistä on tärkeä painottaa. Linkitys strategiaan on olennainen merkityksellisyyttä ja suuntaa tuova motivaatiotekijä. Toisaalta vapaus soveltaa strategian vaatimuksia oman tiimin tehtävään ja tilanteeseen luo tarvittavaa vapautta ja itseohjautuvuuden kokemusta– sekä tiiminvetäjälle että yksilöille. Johtaminen kaikilla tasoilla on kovaa työtä. 

 

Nyt on siis aika katsoa peiliin ja kysyä: Onko organisaatiomme valmis muuttumaan ja tarttumaan osaamisen johtamisen haasteeseen, vai jatkammeko samalla vanhalla tavalla, toivoen, että pärjäämme vielä huomennakin? 

 

 


 

Iiro Pohjanoksa (2)-1

Iiro Pohjanoksa

Business Development Director 
MPS-Yhtiöt
 

iiro.pohjanoksa@mps.fi

 
 

 

Lataa Osaamisen johtamisen opas